1. VIAŢA CA O PRADĂ

  „Desigur, viaţa nu e un cal mort, dar e (...) o pradă care nu cedează dacă nu ştii de unde s-o apuci (Marin Preda, 'Viaţa ca o pradă')”. Cum apucă viaţa oamenii care trăiesc constant lângă moarte? Reporterul Gândul a ajuns la graniţele Turciei cu Siria şi Irak şi s-a întors de acolo cu un fotoreportaj cu oameni şi locuri în care viaţa se apucă mai greu

  În 2013, numărul refugiaţilor, al persoanelor strămutate şi al solicitanţilor de azil din zonele de criză şi conflict a ajuns la un nivel neegalat de la al Doilea Război Mondial încoace: 51,2 milioane. În 2013, deci, ne-am întors la nivelul de oroare de acum 70 de ani. 2,5 milioane erau, la finele anului trecut, refugiaţi sirieni, însă numărul lor a crescut dramatic şi în 2014. Acestea sunt doar cifre, însă, pe care jurnaliştii, activiştii şi politicienii le folosesc pentru a argumenta tragedia din Siria. Nu există, însă, niciun argument mai puternic decât imaginea umană de la faţa locului.

  Voi cum vă imaginaţi că arată graniţa cu Siria? Cu urme de bombe, poate? Agitată? Cu militari? Nu e aşa. Graniţa cu Siria este tăcută. Împietrită. Stai acolo, lângă sârma ghimpată ruptă, un gard mai degrabă psihologic, şi te uiţi la clădirile albe din faţa ta şi nu îţi vine să crezi că de acolo începe una dintre marile ruşini ale vremurilor noastre.

  Totuşi, e extrem de multă pace la graniţa cu două războaie. O linişte care se aşterne ca un văl peste deşert.

 2. Război vs. pace: Cele patru litere care schimbă felul în care vezi bomba din zare

  Publicat la: 16 aug 2014

  În 2013, numărul refugiaţilor, al persoanelor strămutate şi al solicitanţilor de azil din zonele de criză şi conflict a ajuns la un nivel neegalat de la al Doilea Război Mondial încoace: 51,2 milioane. În 2013, deci, ne-am întors la nivelul de oroare de acum 70 de ani.
  1
 3. De aici începe războiul

  Publicat la: 16 aug 2014

  Stai acolo, lângă sârma ghimpată ruptă, un gard mai degrabă psihologic, şi te uiţi la clădirile albe din faţa ta şi nu îţi vine să crezi că de acolo începe una dintre marile ruşini ale vremurilor noastre.
  2
 4. Paşaportul întins care spune o poveste

  Publicat la: 16 aug 2014

  Am găsit-o pe Samia pe o străduţă la un sfert de oră de mers pe jos de Taksim. Îmbrăcat-o într-o fustă lungă, maro cu flori mici, o bluză portocalie şi cu capul acoperit de un batic albastru, stătea pe trotuar, pe nişte perne colorate, cu spatele lipit de peretele unei clădiri. Lângă ea, erau cele patru fete ale ei, care împărţeau o chiflă. În faţa lor, cel mai de preţ bun pe care îl aveau: un paşaport sirian.
  3
 5. Berivan, o Barbie tristă a deşertului

  Publicat la: 16 aug 2014

  În curtea unei rafinării din Idil, un district al provinciei Şirnak, am aflat povestea lui Berivan Bebek, nefericita păpuşă pe care fetele din zonă o primesc de la părinţi ca avertisment.
  4
 6. VIAŢA CA O PRADĂ

  Publicat la: 16 aug 2014

  Stăteam acolo, în faţa gardului de sârmă ghimpată şi mă uitam la fâşia de pământ cu avanposturi şi mine care mă despărţea de casele acelea albe. Ajunsesem la graniţa cu Siria. De aici începe războiul, îmi spuneam, deşi nu îl vedeam.
  5