1. ŢARA LUI DUICU

  Despre România reală a lui 2014 nu mai citeşti în cărţi. Ea se dezvăluie, încet-încet, în urâţenia ei în filele dosarelor DNA. Iar dacă ar fi să dai un nume speciei de politicieni care, de 25 de ani, o schimonosesc, probabil cel mai potrivit ar fi Adrian Duicu.

  Adrian Duicu nu este un simplu politician. El este Baronul, specia pe care toate partidele, trecute pe la putere în România ultimilor 25 de ani, au ocrotit-o. Pentru că Baronul aduce voturi şi bani, face parlamentari şi miniştri, schimbă preşedinţi. Are putere.

  Dosarul lui Adrian Duicu dezvăluie în premieră modul de operare a unei reţele politice de influenţă de la talpa ţării până la cel mai înalt nivel al puterii. Gândul vă propune să descoperiţi în materialele care urmează cum fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi a ajuns să facă jocuri în politica mare. Pentru început a transformat judeţul în propria feudă, a numit şefii în Poliţie şi celelalte instituţii publice, asigurându-şi controlul asupra a tot ce se întâmpla, cine era angajat, unde şi cum se duc banii, care sunt firmele care puteau să-şi desfăşoare activitatea. Puterea de la judeţ nu i-a fost suficientă. Duicu a vrut să aibă influenţă şi la centru, să aibă oamenii în structurile de putere, acolo unde se lua decizia. Or, cum demonstrase la alegeri că reţeaua sa este eficientă, toate uşile i s-au deschis. Chiar şi cea de la cabinetul premierului Ponta.

   

 2. Ziua în care Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă în Palatul Victoria. STENOGRAME: Baronul de Mehedinţi îl anunţă pe Ponea că aşteaptă să intre la „Şeful ăl mare”, identificat de procurori drept Victor Ponta

  Publicat la: 29 iul 2014

  Ziua de 13 iunie 2013 este ziua în care Adrian Duicu şi-a dat măsura influenţei sale. A venit la Bucureşti, la Palatul Victoria, unde a negociat funcţii la cel mai înalt nivel pentru protejaţii săi. Procurorii DNA au reconstituit filmul zilei în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, de la biroul lui Victor Ponta făcea trafic de influenţă, invocând susţinerea „sefului ăl mare”, identificat de procurori în persoana premierului.
  1
 3. Neclarităţi în dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta în dosar? PLUS: Cum poate fi chemat premierul ca martor în faţa instanţei

  Publicat la: 30 iul 2014

  Numele lui Victor Ponta apare de nu mai puţin de opt ori în rechizitoriul pe baza căruia Adrian Duicu a fost trimis în judecată. Chiar dacă fostul preşedinte al CJ Mehedinţi făcea trafic de influenţă chiar în Palatul Victoria, premierul nu a fost audiat în acest dosar. Lucrurile însă nu sunt definitive, iar Ponta ar putea să fie chemat să prezinte în faţa instanţei propria sa versiune.
  2
 4. EXPLOZIV. Procurorii susţin că Duicu făcea trafic de influenţă din cabinetul de la Palatul Victoria al lui Victor Ponta, în prezenţa ministrului de Interne Radu Stroe. STENOGRAME

  Publicat la: 8 apr 2014

  În dosarul de corupţie în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare numele premierului Victor Ponta. Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI.
  3
 5. Realitatea paralelă pe care o construieşte premierul României la televizor după SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treabă cu asta” este o minciună

  Publicat la: 15 apr 2014

  Prins în reţeaua de influenţă pe care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-a construit-o până la cel mai înalt nivel al instituţiilor statului, premierul Victor Ponta se repliază, încercând să mute discuţia de la faptele concrete semnalate de procurorii DNA, în planul conflictului politic cu Traian Băsescu şi al „înscenărilor de presă”.
  4
 6. INFOGRAFIC GÂNDUL: REŢEAUA DUICU. Personajele cheie prin care şeful CJ Mehedinţi controla judeţul şi ţintea influenţa în Guvernul Ponta

  Publicat la: 3 apr 2014

  Datele preliminare ale anchetei DNA în cazul lui Adrian Duicu au devoalat existenţa unei reţele complexe de corupţie. Infracţiunile descrise de procurori, coroborate cu date publice şi informaţii furnizate de surse oficiale, arată că în reţea ar mai activa şi un procuror, un judecător şi un şef al televiziunii locale controlate de Duicu.
  5
 7. Mod de operare al reţelei Duicu în feuda Mehedinţi: 70% din bugetul Orşovei intră în conturile firmei şefului local al PSD, care face afaceri cu flori şi gunoi

  Publicat la: 9 apr 2014

  Una din ramificaţiile reţelei de corupţie concentrată în jurul lui Adrian Duicu se regăseşte la Orşova. Un funcţionar care este şi martor în dosarul lui Duicu a povestit pentru Gândul cum administraţia locală a fost subjugată total intereselor de partid şi intereselor reţelei de corupţie patronată de şeful Consiliului Judeţean.
  6
 8. Doctorul în ştiinţe militare Adrian Duicu, un plagiat descoperit de Gândul

  Publicat la: 18 iun 2014

  Fostul baron PSD de Mehedinţi Adrian Duicu, arestat preventiv şi trimis în judecată pentru un caz de trafic de influenţă cu ramificaţii care au dus până la cabinetul prim-ministrului Victor Ponta, are şi el doctorat. Plagiat în mare măsură, aşa cum a descoperit Gândul, după ce a consultat teza acestuia de doctorat de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
  7
 9. REPORTAJ GÂNDUL pe feuda lui Duicu. „Păi, asta îmi trebuie mie, să filmezi? Să mă vadă ăştia, după ce pleci mata? Eu rămân aici, îi ştiu răzbunători”

  Publicat la: 10 apr 2014

  Abia ajuns în Drobeta-Turnu Severin, într-o zi senină de aprilie, ai senzaţia unei relative normalităţi. Un oraş curat, care trăieşte, se mişcă, se agită. Apoi, percepi nuanţe - priviri, glasuri, ezitări. Înţelegi că, dincolo de zgomot, ai de-a face cu un oraş “tăcut”. Un oraş în care funcţionează “omerta”. Pe feuda lui Adrian Duicu, oamenii se feresc să vorbescă, se ascund de camera de filmat: „Păi, asta îmi trebuie mie? Să mă vadă ăştia, după ce pleci mata? Eu rămân aici, îi ştiu răzbunători”.
  8