Neclarităţi în dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta în dosar? PLUS: Cum poate fi chemat premierul ca martor în faţa instanţei

Numele lui Victor Ponta apare de nu mai puţin de opt ori în rechizitoriul pe baza căruia Adrian Duicu a fost trimis în judecată. Chiar dacă fostul preşedinte al CJ Mehedinţi făcea trafic de influenţă chiar în Palatul Victoria, premierul nu a fost audiat în acest dosar. Lucrurile însă nu sunt definitive, iar Ponta ar putea să fie chemat să prezinte în faţa instanţei propria sa versiune.

Neclarităţi în dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta în dosar? PLUS: Cum poate fi chemat premierul ca martor în faţa instanţei

EPISODUL 1. Duicu scapă de dosarul ANI

Acuzaţia centrală a dosarului Duicu este acea că baronul de Mehedinţi şi-a folosit influenţa politică de lider al PSD pentru a trafica influenţa în folosul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constantin Ponea. În schimb, Ponea a promis ca, prin intermediul surorii sale Ponea Adina-Georgeta şi, la această dată, preşedintele secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, Duicu să obţină anularea raportului ANI prin care era declarat în conflict de interese. ANI l-a declarat pe Duicu în conflict de interese în 2011 când a constat că în perioada în care a fost consilier judeţean a participat la şedinţa la care una din firmele sale a primit un spaţiu de aproape 500 metri pătraţi în Spitalul Judeţean. Anularea raportului ANI era extrem de importantă pentru Ponea deoarece, dacă raportul ar fi rămas definitiv, Ponea putea să-şi piardă funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi. Procurorii susţin că şeful IPJ a făcut demersuri pe lângă sora sa sa, Adina Ponea, pentru a obţine soluţia dorită de Duicu.

Cine a judecat dosarul de conflict de interese al lui Duicu

Dosarul de conflict de interese al lui Duicu a fost judecat de judecătoarea Fănuţă Maria-Magdalena. DNA a extins cercetările faţă de această judecătoare pentru fals intelectual. Procurorii DNA nu au determinat în acest dosar că sora şeful IPJ, Adina Ponea, a intervenit direct la judecătoarea Fănuţă, dar la dosar au fost depuse listingurile comunicărilor telefonice dintre cele două judecătoarea în perioada în care dosarul Duicu era judecat. În final Duicu a obţinut anularea raportului ANI. Iată ce se reţine în dosar:

„În data de 21 mai 2014, după şedinţa de judecată din acea zi, judecătorul Fănuţă Maria-Magdalena a pronunţat soluţia în dosarul nr. 1181/54/2012, privindu-l pe Duicu Ioan-Adrian, soluţia pronunţată fiind, conform intereselor lui Duicu Ioan-Adrian şi asigurărilor pe care i le dăduse în mod repetat Ponea Constantin-Ştefan, aceea de anulare a raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (raport prin care se constatase situaţia de conflict de interese în care se aflase Duicu Ioan-Adrian).”

ANALIZĂ GÂNDUL: Faţă de acest aspect şi din documentele intrate în posesia gândul, procurorii DNA nu au determinat dacă sora lui Constantin Ponea, Adina Ponea, care era şefa judecătoarei Fănuţă, a intervenit direct la acest magistrat pentru a obţine soluţia promisă de Constantin Ponea lui Adrian Duicu. Nu a fost determinat până în acest moment nici faptul că şeful IPJ a intervenit pentru Duicu la sora sa sau că aceasta ar fi acceptat. Procurorii au refăcut însă harta relaţionară între Duicu-Constantin Ponea - Adina Ponea şi judecătoarea Fănuţă, coroborat cu comunicările dintre ei şi cu termenele şi soluţiile din dosarul de conflict de interese al lui Duicu. Potrivit interpretării procurorilor, este dovenit faptul că Ponea i-a promis că va interveni pentru a obţine o hotărâre judecătoarească definitivă. Potrivit legii penale, este de ajuns ca o persoană să promită că va interveni în Justiţie pentru a fi inculpată pentru trafic de influenţă, nefiind obligatoriu să şi intervină.

EPISODUL 2. Duicu face trafic de influenţă în Palatul Victoria

În contul soluţiei favorabile în dosarul cu ANI, Adrian Duicu i-a promis lui Constantin Ponea trei lucruri: un teren pentru familia sa in Orşova, menţinerea ca şef al IPJ şi apoi avansarea într-o funcţia mai mare la Bucureşti şi o poziţie de conducere pentru soţia sa în cadrul DNA sau al Parchetului General. Faptele reţinute în rechizitoriu arată că Duicu a făcut demersuri şi era să obţină pentru Ponea aproape toate cele trei obictive ce constituie plata traficului de influenţă realizat pentru ca baronul de Mehedinţi să scape de dosarul ANI.

Aici ajungem şi la cea mai importantă zi din dosar: 13 iunie 2013. În această zi, Adrian Duicu a fost în Palatul Victoria unde a vorbit cu şeful Poliţiei, Petre Tobă şi căruia i-a cerut menţinerea lui Ponea la IPJ Mehedinţi. Procurorii spun că traficul de influenţă al lui Duicu a avut efect pentru că Tobă a fost de acord cu solicitările sale. Petre Tobă a fost chemat la Guvern de către Vlad Stoica, şeful de cabinet al premierului Victor Ponta. Acestea sunt faptele pe care procurorii spun că le-au demonstrat.

ANALIZA GÂNDUL: Ce nu au clarificat procurorii

DNA a refăcut pe baza interceptărilor apelurilor şi SMS-urilor lui Duicu ziua de 13 iunie, când acesta s-a aflat în Palatul Victoria. În prima fază a dosarului, când DNA a cerut arestarea lui Duicu, anchetatorii au afirmat că l-au localizat pe Duicu la cabinetul premierului. ”Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne”, s-a consemnat în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

În rechizitoriu Duicu nu mai este localizat în cabinetul premierului, ci doar în sediul Guvernului. ”Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2013, la ora 955, Duicu Ioan-Adrian, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea Constantin-Ştefan, transmiţându-i acestuia că aşteaptă să intre la premierul Victor-Viorel Ponta (acolo unde s-ar fi aflat deja ministrul de interne)”, aşa este consemnat în rechizitoriu.

Astfel că nu este clar de ce în prima fază Duicu este localizat în cabinetul lui Ponta, ca mai apoi el să fie localizat la nivel general în sediul Guvernului. Din rechizitoriul în varianta intrată în posesia Gândul nu se distinge o explicaţie în acest sens.

EPISODUL 3. Ce a făcut Duicu în Palatul Victoria

Din analiza procurorilor DNA, dar şi din interceptările depuse la dosar reiese că Duicu şi-a pregătit întâlnirea la Guvern cu premierul Ponta, şi nu cu Vlad Georgescu sau doar cu Petre Tobă. Relevant în acest sens este următorul pragraf din rechizitoriu: ”Din conţinutul acestei discuţii purtate de Duicu Ioan-Adrian cu Stoica Vlad-Ştefan, rezultă faptul că cel dintâi intenţiona să se deplaseze la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor-Viorel Ponta, acesta stabilind cu şeful Cancelariei primului-ministru ca joi, 13 iunie 2013, să se  deplaseze la sediul guvernului”- acest pasaj fiind constatarea juridică a procurorului de caz.

ANALIZA GÂNDUL: PROBELE CIRCUMSTANŢIALE CARE ARATĂ SPRE PONTA

În plus, există o sumedenie de interceptări din care rezultă că Duicu sugerează că s-a întâlnit cu Ponta în Palatul Victoria.

Într-o înregistrare, Duicu îi transmite lui Ponea că „un sfert de oră, în birou' oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastră!”. În aceeaşi stenogramă Duicu îi transmite lui Ponea următoarele: „Poţi să-l suni, să vezi cum te abordează acuma, da' mai lasă-l puţin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat şefu' al mare acolo.”

În aceeşi zi de 13 iunie, Ponea vobeşte cu Doru Dumitrescu de la MAI în care mai face o referire la „şefu ăl mare”, pe care de această dată procurorul îl identifică drept Victor Ponta.

În aceeaşi zi, la ora 1306, Duicu Ioan-Adrian a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică în cadrul aceluiaşi minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre; Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „şefu' al mare”):

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

DORU DUMITRESCU: Salut ADI.

DUICU IOAN-ADRIAN: Vă salut. Da, nea DORU?

DORU DUMITRESCU: Nu mai îmi spuseşi? Fuseşi acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Cum să nu?!

DORU DUMITRESCU: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseşi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Am fost... a venit la şefu' al mare, l-a chemat acolo şefu' al mare.

DORU DUMITRESCU: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat acolo la guvern. Şi a venit acolo. E ok.

DORU DUMITRESCU: Da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da.

Procurorul de caz susţine în rechizitoriu că, atunci când folosea apelativele „şefu ăl mare” sau „omu”, Duicu se referea la Victor Ponta: „De asemenea, se remarcă faptul că în discuţiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica şi cu Bădescu Adrian-Ştefan, aceştia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „şefu' al mare” şi „omu'””

Gândul a determinat că pe data de 13 iunie 2013 Victor Ponta se afla în sediul Guvernului. O ştire Mediafax din 13 iunie 2013 citează un comunicat al Guvernului care spune că Victor Ponta s-a aflat la Guvern. „Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, în urma situaţiei create prin desemnarea lui Lucian Duţă în Consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie, joi, la sediul Guvernului, cu preşedintele CNAS, Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit”, se arată în ştirea Mediafax. Comunicatul Guvernului de pe 13 iunie nu se mai regăseşte pe site.

gândul a intrat însă în posesia comunicatului trimis în acea zi de biroul de presă pe mailurile jurnaliştilor acreditaţi la guvern. CITEŞTE AICI COMUNICATUL

Astfel că avem un număr de date circumstanţiale care indică următoarele:

Adrian Duicu s-a deplasat la Guvern pentru o întâlnire cu Ponta.

Duicu sugerează în interceptări că s-a întâlnit cu Ponta.

Şeful Poliţiei este convocat la Guvern pentru Duicu de către Vlad Stoica, şeful de cabinet al lui Victor Ponta.

Victor Ponta s-a aflat în clădirea Guvernului pe 13 iunie 2013.

Victor Ponta este identificat ca personajul despre care vorbea Duicu în interceptări şi la care susţine că a intrat în birou („biroul oval!”).

În prima fază, procurorii au susţinut că Duicu s-a aflat în cabinetul lui Victor Ponta ca mai apoi să îl localizeze la modul general în Palatul Victoria.

EPISODUL 4. Chemarea lui Tobă la Guvern

Procurorii DNA spun că au determinat că şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă, a fost chemat la Guvern de către Vlad Stoica. Că acesta este cel care l-a sunat. DNA spune însă că a solicitat detalii de la SPP şi de la Secretariatul General al Guvernului asupra modului în care s-a realizat această convocare. Tot în referat sunt inserate o serie de stenograme în care Duicu se laudă că Tobă a fost chemat la Guvern „de şefu ăl mare”, identificat drept Victor Ponta. 

ANALIZA GÂNDUL: Procurorii nu au identificat dacă Vlad Stoica l-a chemat pe Petre Tobă din propria iniţiativă sau la solicitarea lui Duicu, pentru că nu există o stenogramă în care Duicu în cere lui Stoica să îl cheme pe Tobă la Guvern. Procurorii nu au stabilit dacă Vlad Stoica a primit sau nu a primit vreun ordin de la premier să îl cheme pe Petre Tobă la Guvern. Nu ştim dacă în mod uzual şeful Poliţiei era chemat la Guvern de şeful de cabinet al premierului sau dacă în general era chemat de premier. 

EPISODUL 5: De ce Victor Ponta nu a fost audiat ca martor în acest dosar?

Una din explicaţiile oferite de sursele judiciare contactate de gândul este aceea că procurorii au urmărit fapta penală a lui Adrian Duicu şi că au constat că în sarcina premierului nu se poate reţine o faptă de natură penală. Această expicaţie nu justifică însă nechemarea lui Ponta ca martor şi neelucidarea prin depoziţia sa a evenimentelor de pe 13 iunie 2013.

Un alt aspect relevant este acela că, la o lună după acest episod, pe 8 iulie, Adrian Duicu din nou este interceptat în timp ce se laudă că ia masa cu premierul Victor Ponta. De această dată însă procurorii spun chiar ei ca prezenţa lui Ponta şi a lui Duicu la restaurant la data menţionată este certă.

În plus în dosar se face referire şi la faptul că Adrian Duicu a fost interceptat în baza unui mandat de siguranţă naţională şi că pe lângă interceptările convorbirilor telefonice există şi interceptări ambientale. Asta înseamnă că Duicu a fost supravegheat tehnic în 2013 pe perioada mandatului. Ceea ce ar fi trebuie să ducă la o clarificare a aspectelor menţionate mai sus.

Cum poate fi audiat Victor Ponta

Chiar dacă nu a fost audiat în calitate de martor la DNA, premierul Victor Ponta poate totuşi audiat. Dosarul Duicu a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Bucureşti. Astfel că după ce dosarul va ieşi din cameră preliminară, procedura iniţială începerii cercetării judecătoreşti, instanţa poate dispune audirea lui Victor Ponta. Noul Cod de Procedură Penală spune următoarele: ”Administrarea de probe din oficiu poate fi făcută oricând pe parcursul cercetării  judecătoreşti”. Asta înseamnă că judecătorul, dacă este de părere că declaraţia lui Ponta care ar reprezenta o probă în dosar este necesară pentru a stabili adevărul, poate dispune citarea ca martor a premierului.  Acest aspect este prevăzut de art 100 din Codul de Procedură Penală: ”În cursul judecăţii, instanţa administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părţilor şi, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale.”

Premierul Victor Pona a negat în permanenţă orice întâlnire cu Duicu pe data de 13 iunie 2013. "Dacă sun din emisiune şi spun că sunt cu Băsescu, sunt la Băsescu? Duicu nu a fost la mine în birou", a declarat premierul după ce gândul a publicat primul referat al dosarului Duicu în care baronul de Mehedinţi era localizat la biroul său. 

 

Autor: Biro ATTILA