INFOGRAFIC GÂNDUL: REŢEAUA DUICU. Personajele cheie prin care şeful CJ Mehedinţi controla judeţul şi ţintea influenţa în Guvernul Ponta

Datele preliminare ale anchetei DNA în cazul lui Adrian Duicu au devoalat existenţa unei reţele complexe de corupţie. Infracţiunile descrise de procurori, coroborate cu date publice şi informaţii furnizate de surse oficiale, arată că în reţea ar mai activa şi un procuror, un judecător şi un şef al televiziunii locale controlate de Duicu.

INFOGRAFIC GÂNDUL: REŢEAUA DUICU. Personajele cheie prin care şeful CJ Mehedinţi controla judeţul şi ţintea influenţa în Guvernul Ponta

UPDATE: Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Adrian Duicu pentru 30 de zile

Potrivit DNA, Adrian Duicu se lăuda cu influenţă chiar şi în Guvernul Ponta. Surse judiciare au explicat pentru gândul că, în 2013, ministrul Robert Cazanciuc „a recrutat-o” pe soţia lui Constantin Ponea, seful IPJ (anchetat şi el acum), pentru o funcţie de conducere în DNA. După ce a fost declarat în conflict de interese de ANI, Duicu a câştigat pe fond procesul la o instanţă condusă de sora lui Ponea. Dosarul lui Duicu de incompatibilitate a pornit de la o sesizare a fratelui ministrului Eugen Nicolicea, fost membru PSD şi fost şef al organizaţiei conduse de Duicu.

Mecanismele reţelei de corupţie din Mehedinţi

Din informaţiile prezentate până acum de procurori, reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. În centrul reţelei se plasează el şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ. Acesta din urmă, prin relaţiile sale, îi promitea protecţie împotriva anchetelor sau că ”îi rezolvă” dosare aflate în instanţă. Pe palierul doi al reţelei avem rudele şefului IPJ, soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere. De asemenea, sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese.

Din reţeaua lui Duicu făcea parte şi Constantin Popescu, om de afaceri şi preşedinte al PSD Orşova. Prin intermediul acestuia, Duicu a reuşit să obţină pentru un membru al familiei Ponea terenuri în centrul oraşului Orşova. Acelaşi Duicu controla două televiziuni locale Tv2 şi Karisma Tv. Procurorii spun că prin aceste televiziuni Duicu încerca să şantajeze diverse persoane. Totodată, primarii din judeţ erau obligaţi ca din bugetele locale să finanţeze aceste televiziuni.

Infografic multimedia al reţelei Duicu:

Personajele reţelei de corupţie

Adrian Duicu are 43 de ani şi din 2012 este şeful Consiliului Judeţean. În perioda 2008-2012 a fost consilier judeţean din partea PSD. Este şi preşedinte al filialei Mehedinţi a PSD. Ascensiunea lui Duicu a început în 2001, când a fost numit director al sucursalei Petrom din Mehedinţi. El derula afaceri cu combustibili, presa locală notând că acesta deţinea trei benzinării. În aceeaşi perioadă a intrat în PSD. Tatăl lui Adrian Duicu, Ion Duicu, a fost la finalul anilor `90 viceprimar în Topleţ, comună din Caraş la graniţa cu Mehedinţi.

Duicu este acuzat de DNA de şase infracţiuni de corupţie: ”trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite”.

Constantin Ponea are 43 de ani şi este şef al IPJ Mehedinţi din 2009. Potrivit CV-ului, este doctor în management, are studii juridice şi economice. Înainte să fie numit şef la IPJ a condus Poliţia Orşova. Potrivit DNA, Ponea este acuzat de procurori de trafic de influenţă şi cumpărare de mită. Ponea ocupa un rol central în reţeaua lui Duicu. Şeful CJ Mehedinţi dorea să îl promoveze pe acesta în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Constantin Ponea este şi legătura lui Duicu cu doi magistraţi: Elisabeta Ponea, şefa parchetului Curţii de Apel Craiova, şi Adrina Ponea, judecătoare la Curtea de Apel Craiova şi şefa secţiei de Contencios.

Elisabeta Ponea este procuror general al Parchetului Curţii de Apel Craiova şi soţia lui Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi. Are o experienţă de 23 de ani în magistratură. Din 2006, conduce Parchetul Curţii de Apel Craiova. De trei ani este căsătorită cu şeful IPJ Mehedinţi. Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu i-a promis Constantin Ponea că va interveni pe lângă membrii Guvernului României astfel încât soţia sa să fie numită într-o funcţie de conducere din cadrul Parchetului. Surse judiciare au explicat pentru gândul că Elisabeta Ponea urma să ocupe funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a DNA.

Două surse distincte au explicat pentru gândul că soţia sefului IPJ Mehedinţi a fost propusă în 2013 de către Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru conducerea secţiei judiciare a DNA. Propunerea lui Cazanciuc, deşi a fost una scrisă, nu a fost înregistrată de Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul şi-a retras propunerea astfel că ea nu a devenit publică niciodată. Contactat de gândul, ministrul Robert Cazanciuc a declarat următoarele: ”Propunerile mele au fost procurorii aflaţi în funcţie”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns. 

Cazanciuc a declarat însă la postul public de televiziune că a avut o discuţie cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat însă că a propus-o la DNA. ”Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistraţi care au fost la Ministerul Justiţiei în perioada în care încercam să găsim procurori adecvaţi pentru diversele funcţii de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experienţă care teoretic poate să aspire la o funcţie de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăseşte printre propunerile făcute de Ministrul Justiţiei nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de faţă în funcţie”, a declarat Cazanciuc la TVR.

Secţia Judiciară a DNA este una extrem de importantă. Aici activeză procurorii care reprezintă DNA în instanţă, sunt cei care argumentează acuzaţiile de corupţie. În plus procurorii de la Judiciară sunt cei care spun dacă fac sau nu recurs, ce pedepse solicită instanţei. În cazurile de mare corupţie cum a fost cel al lui Adrian Năstase în instanţă DNA a fost reprezentată de şefa secţiei Judiciare. Elisabeta Ponea nu are nicio calitate în acest dosar.

Adina Ponea este şefa secţiei de Contencios a Curţii de Apel Craiova. A promovat la această instanţă în 2009. A intrat în magistratură în 1999. Adina Ponea nu are în acest moment nici un fel de calitate în dosarul DNA. Procurorii spun că Adrian Duicu i-a solicitat lui Constantin Ponea să intervină la şefa secţiei Contencios a Curţii de Apel Craiova de la care să obţină o sentinţă favorabilă în dosarul în care se judeca cu Agenţia Naţională de Integritate.

În 2012 ANI l-a declarat pe Duiciu în conflict de interese. Mai precis, în 2011, Adrian Duicu în calitate de consilier judeţean a votat proiectele de hotărâre prin care CJ Mehedinţi închiria şi întrăina către firmele sale mai multe imobile din proprietatea publică. Duicu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Craiova unde la secţia de contencios preşedinte este Adina Ponea, sora şefului IPJ. Curtea de Apel Craiova a anulat pe fond raportul ANI. Acum procesul se judecă la Curtea Supremă.

Informaţiile obţinute de gândul arată că sesizarea care a deschis dosarul de conflict de interes a lui Duicu a fost formulată de Liviu Nicolicea, fratele deputatului UNPR Eugen Nicolicea, acum ministru delegat în guvernul Ponta. Eugen Nicolicea a făcut parte din PSD Mehedinţi şi chiar a condus filiala până în 2009 când a fost înlocuit de Adrian Duicu care ulterior l-a şi exclus din partid.

Constantin Popescu este preşedintele PSD Orşova şi subalternul lui Duicu pe linie de partid. A fost şi el reţinut de DNA în dosarul de corupţie al şefului CJ Mehedinţi. DNA susţine că şeful PSD Orşova, la solicitarea lui Duicu, şi-a folosit influenţa asupra 11 consilier locali pentru ca aceştia să aprobe concesionarea unor terenuri la un preţ mic pentru un membri al familiei şefului IPJ, Constantin Ponea.

Doina Borugă este managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Este urmărită penal de către DNA pentru infracţiunea ”permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”. DNA spune oficial că Duicu, Doina Borugă şi Popescu Daniela Delia (director al direcţiei economice din cadrul Consiliului judeţean Mehedinţi) au trucat o licitaţie publică pentru achiziţionarea unor echipamente destinate Spitalului Judeţean în valoare totală de 2,7 milioane euro.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că locuinţa ei a fost percheziţionată de procurori. Presa locală a notat că Borugă este apropiată de şeful CJ Mehedinţi. În 2013 acesta a intervenit în favoarea ei când o companie care se ocupa de managementul spitalului a decis să îi rezilieze contractul.

Adrian Bidilici este directorul general al Tele 2 din Mehedinţi, care alături de Karisma TV, ar fi controlată de Adrian Duicu. Adrian Bidilici a fost şi el audiat de DNA şi pus acum sub acuzare pentru instigare la dare de mită. Adrian Bidilici a fost director de campanie al lui Duicu în 2012. DNA spune că Adrian Duicu ”i-a solicitat unei persoane (director al unui post de televiziune locală controlat în fapt de către Duicu Ioan-Adrian) să determine alte persoane să-i ofere unei asistente în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mehedinţi o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverinţe medicale şi, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit această sumă de bani”.

În plus DNA susţine că Duicu prin intremediul lui Bidilici Adrian şi Mijache Loredana-Andreea a cerut ” tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi, să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe „burtiera” ecranului) la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de „urări” a trebuit să plătească suma de 600 lei.”

Rolea Elisabeta-Zenovia este directoarea Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi. DNA susţine că prin intermediul directoare CAS Mehedinţi şi a unui funcţionar Gheorghiţa Ferau, Duicu obţinea decontarea unor servicii paraclinice pentru o companie pe care o controla chiar el. Procurorii spun că în schimb Duicu a determinat numirea soţului directoare CAS în cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier. Pentru Georghiţa Feraru, Duicu a obţinut numirea unei rude în ”într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin”

Mednyasky Ştefan Ladislau este secretarul Consiliului judeţean Mehedinţi. DNA spune că în luna ianuarie 2014 i-a cerut lui  Mednyasky Ştefan Ladislau şi Silviei Şocîte şi să îi pună la dispoziţie subiectele unui concurs organizat pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Autor: Biro ATTILA