1. ROMÂNISTAN

  Bun venit în ROMÂNISTAN, locul în care fiecare clipă este trăită la limită. La limita realităţii, unde doar un pas mărunt pare că o desparte de ficţiune, de un scenariu care nu conţine nicio asemănare cu fapte adevărate şi oameni în carne şi oase.

  Lucrurile pe care urmează să le citiţi s-au întâmplat însă, locurile pot fi identificate pe hartă, personajele există. Gândul a prezentat de-a lungul timpului situaţii din România reală al căror absurd şi umor involuntar te-ar face să râzi cu poftă dacă le-ai vedea vreodată pe un ecran de cinematograf. Adesea, în centrul lor se află însă guvernanţi, aleşi locali ori oameni simpli care au, în cele din urmă, de suferit din cauza nepăsării şi ineficienţei autorităţilor.

  Vă invităm să citiţi povestea bravului poliţist de ţară care apără de unul singur legea în trei sate, pe cea a primarului care a vândut un autobuz ca să aibă bani de plata salariilor şi care vrea să mute localitatea în alt judeţ sau pe cea a alesului local căruia nu-i dă emoţii exploatarea cu cianuri. „Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trăit cu cianură”, spune edilul.

  Vă prezentăm zece reportaje publicate de-a lungul timpului în Gândul. Zece articole care arată că, uneori, România pare mai degrabă Românistan

 2. Aventurile bravului POLIŢIST DE ŢARĂ: “E unu’ singur, mamă, peste trei sate. Da’ e tare. Acum trei zile au furat unii cazanele de ţuică. Şi atunci el...”

  Publicat la: 10 iul 2011

  Când îi calcă hoţii şi îi ameninţă răufăcătorii, oamenii din Glodeanu Siliştea nu sună la 112, ci pe mobilul şefului de post. ”Că are mobil. Da' acu depinde dacă te aude, să n-aibă omu' vreo treabă, prin bătătură...", spun localnicii. În comuna din judeţul Buzău un poliţist apără trei sate
  1
 3. Roşia Montană nu a fost totul: ANRM scoate la licitaţie noi perimetre aurifere. Primar: „Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trăit cu cianură”

  Publicat la: 5 iul 2014

  Locuitorii din câteva comune din judeţele Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Alba ar putea avea parte de noi proiecte miniere de tipul Roşia Montana. Primarului localităţii Baia de Arieş exploatarea cu cianuri nu-i dă nicio emoţie. "Cianuri? Oamenii de aici sunt oameni de munte, au trăit cu cianură”, a spus edilul
  2
 4. REPORTAJ Gândul la Tomeşti - Iaşi, locul din România unde femeile se întorc doar ca să divorţeze. Primar: „Merg la muncă în Italia, alt standard, bărbaţi mai elevaţi. E imposibil să se readapteze”

  Publicat la: 6 iul 2014

  Tomeşti, Iaşi este locul care ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru numărul de divorţuri. Peste o sută de dosare au fost soluţionate de la începutul anului, iar încă 50 sunt în lucru. Despre dimensiunea fenomenului vorbeşte doamna Însurăţelu de la Asistenţă Socială, pe care unii au poreclit-o, cu umor, doamna Divorţelu
  3
 5. EXCLUSIV. SURPRIZA singurului primar PDL căruia guvernul Ponta i-a dat maşină: „Când am văzut BMW mi-au sclipit ochii-n cap. Ginel, de când avem noi Daciile?”

  Publicat la: 5 apr 2013

  La Surdila Greci, Guvernul s-a gândit la o binefacere. A pus pe listă, la împărţirea maşinilor confiscate de stat, şi Primăria din Surdila, singura condusă de un PDL-ist în marea de USL-işti. Aşa a ajuns aici un BMW „cu titlu gratuit”. Însă primarul nu ştia un mic amănunt despre această maşină
  4
 6. REPORTAJ GÂNDUL acasă la primul primar din România ARESTAT la domiciliu. Sătenii îl susţin şi îl plâng. „A fost bun, dă-o dracu, băiat de băiat. Să lucrezi cu miere, nu ţi-ai da cu ea pe la gură?”

  Publicat la: 21 mar 2014

  Primarul Sorin Bucurescu a intrat, vrând-nevrând, în câteva istorii deodată. Prima dintre ele, şi cea mai importantă, este aceea a arestului la domiciliu. Personajul nostru este întâiul edil din ţară aflat în această ipostază. Evident că, datorită ori din cauza acestui fapt, Bucurescu a devenit, peste noapte, unul dintre cel mai vizitaţi români în detenţie.
  5
 7. Cel mai mare mărţişor, un buldoexcavator. IMAGINE DIN ROMÂNIA REALĂ

  Publicat la: 12 mar 2014

  Primarul comunei Oancea e un om dintr-o bucată. La începutul primăverii le-a adus locuitorilor comunei ”o mică atenţie”- un buldoexcavator. Cum scrie la carte: cu şnuruleţ la retrovizoare, cu serbare, cu lume, cu fanfară militară. “Cântă ăştia, dom’le, de ţi se face pielea găinii”, spuneau oamenii satului, lăsaţi cu gura căscată în mijlocul uliţei
  6
 8. Bun venit în Laloşu, comuna unde primarul a vândut un autobuz la fier vechi ca să plătească salariile. ”Fac referendum să mut localitatea în alt judeţ”

  Publicat la: 21 dec 2013

  Laloşu, o comună din România la fel ca toate celelalte. Asta doar în aparenţă, pentru că, în ultimii ani, comuna săracă aflată la graniţa judeţelor Vâlcea şi Olt a tot ieşit în evidenţă. Pe monumentul eroilor neamului, ridicat în centru, se află numele guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, dar şi cel al lui Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal. Primarul a vândut fostul autobuz al localităţii pentru a plăti salariile restante ale angajaţilor. Iar de curând două automobile aparţinând edilului Nicu Constantin şi Primăriei au fost incendiate. ”E viaţă grea aici”, se plânge primarul.
  7
 9. Americanii, faţă cu tanti Mioara şi tanti Elena: „Nu sunt la noi, la Deveselu, fete de-astea bune de americani. În Caracal, da!” REPORTAJ GÂNDUL

  Publicat la: 29 oct 2013

  În timp ce venirea americanilor pe plaiurile Moldovei sau ale Dobrogei a provocat mici răscoale populare şi îmbrânceli civice, desantul armatei SUA în coasta Olteniei, la Deveselu, la o aruncătură de băţ de Caracal, e văzut de localnici ca un eveniment istoric, fără de care cele câteva mii de oameni din comună ar fi rămas în continuare în negura nepăsării bugetare de la Bucureşti.
  8
 10. Primele secvenţe din filmul "2012: PARTIDUL POPORULUI MIC, BERE ŞI MANELE". Cum s-au bătut pe viaţă şi pe moarte “Nelu, Băiat de Zahăr” şi “Titi Frumosu”

  Publicat la: 1 mai 2011

  Gândul v-a prezentat scene electorale necenzurate cu Partidul lui Dan Diaconescu şi locuitorii din două sate dobrogene - Bărăganu şi Lanurile. La ceasul în care i-a întâlnit reporterul, cetăţenii trăiau plenar evenimentul
  9
 11. MINUNEA RECENSĂMÂNTULUI: "Mă, cum dracu avem noi 74 de maghiari la Crângu, în Teleorman?!"

  Publicat la: 12 mar 2012

  Satul Crângu îşi urmează, la fel de sute de ani, existenţa molcomă a aşezărilor de câmpie: casele sunt case; drumurile, drumuri; cârciumile, cârciumi. Doar o întâmplare haioasă şi oarecum stupidă, apărută din nimic, a ameninţat pentru un timp să-i zguduie liniştea seculară. Şi anume, faptul că recensământul din 2012 a "descoperit" printre fiii satului 74 de etnici maghiari. "Unguri?! Fugi mă, nene, cu ursu'"
  10