Realitatea paralelă pe care o construieşte premierul României la televizor după SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treabă cu asta” este o minciună

Prins în reţeaua de influenţă pe care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-a construit-o până la cel mai înalt nivel al instituţiilor statului, premierul Victor Ponta se repliază, încercând să mute discuţia de la faptele concrete semnalate de procurorii DNA, în planul conflictului politic cu Traian Băsescu şi al „înscenărilor de presă”.

Realitatea paralelă pe care o construieşte premierul României la televizor după SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treabă cu asta” este o minciună

Potrivit DNA, şeful CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a venit la Bucureşti pentru a obţine sprijinul pentru numirea lui Ponea într-o funcţie de conducere la ministerul de Interne. Procurorii anticorupţia susţin că Duicu l-a informat chiar de la cabinetul premierului că la discuţiile de la Palatul Victoria se afla şi ministrul de interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar şeful Poliţiei a fost şi el convocat.

Premierul Ponta încearcă să acrediteze ideea că „DNA n-are nicio treabă cu asta” şi că totul este o „înscenare” venită din partea ziarului gândul. Premierul sugerează că ar fi fost ascultat în biroul său de la Palatul Victoria, anunţând că s-a mutat la Ministerul Apărării, care este unitate militară. Cu toate acestea, niciodată din referatul DNA nu reiese că discuţiile au fost interceptate în biroul său, fiind vorba doar despre convorbirile telefonice ale lui Duicu.

Se susţin afirmaţiile lui Victor Ponta? gândul pune în paralel principalele declaraţii făcute luni seară de premier referitoare la cazul Duicu şi documentele procurorilor şi judecătorului Curţii de Apel Bucureşti:

Afirmaţia nr. 1 a lui Victor Ponta

„Asta e o înscenare de presă. Eu am anunţat că s-a finalizat raportul corupului de control la zece seara (pe cazul Nana n.red.) şi la unu noapte a apărut pe site-ul gândul că s-a făcut trafic de influenţă la Ponta în birou. Deci a fost înscenare de presă.  DNA n-are nicio treabă cu asta. Deci a fost o înscenare de presă”. 

Faptele consemnate oficial: Încă de pe date de 3 aprilie, DNA a anunţat că Adrian Duicu făcea trafic de influenţă şi că în cadrul activităţii sale infracţionale susţinea că are influenţă asupra membrilor Guvernului României. „În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian, preşedintele Consiliului judeţean Mehedinţi, a afirmat faţă de inculpatul Ponea Constantin Ştefan, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte)", Sursa: comunicat DNA 3 aprilie. 

Ponta susţine că informaţii potrivit căreia Duicu făcea trafic de influenţă chiar în biroul său este o "înscenare de presă". În realitate, după cum puteţi citi mai jos, procurorii au stabilit următoarele despre acest aspect:

„La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”. Sursa: referatul cu propunerea de arestare a lui Adrian Duicu

După cum se observă, procurorii spun cu certitudine că Duicu se afla în cabinetul premierului. Relevantă este fraza următoare: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne"

Ba mai mult procurorii relatează că premierul a fost implicat activ în desfăşurarea faptelor. Relevantă este următoarea frază: "La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian"

Afirmaţia numărul 2 a lui Victor Ponta

„Duicu nu a fost la mine - M-am dus şi am întrebat: nu a fost Duicu, nu a vorbit cu mine, nu a vorbit cu şeful Poliţiei, de unde aveţi această informaţie, că la mine în birou...? La mine în birou a venit şeful CIA cu şeful SRI, 20 de prim-miniştri, vin şefi de mari corporaţii, vroiam să întreb. Păi, zice, noi nu am zis aşa ceva, ci că Duicu îi spunea altcuiva pe un telefon - din benzinărie, de pe autostradă -....Nu a fost la mine, am întrebat, dar şi DNA zice - noi nu zicem că a fost, ci că a vorbit pe telefon".

Faptele consemnate de anchetatori şi judecători: Faptul că Adrian Duicu s-a aflat în Palatul Victoria şi că a vorbit cu premierul a fost susţinut de procurori în mod clar, după cum aţi putut vedea mai sus. Faptul că Duicu a fost prezent la Palatul Victoria a fost certificat şi de către judecătorul Curţii de Apel Bucureşti, care a decis arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi. Judecătorul a menţionat doar că nu s-a putut stabilit cu o acurateţe de metru pătrat locul lui Adrian Duicu. Adică dacă a stat la biroul lui Ponta sau în anticamera biroului. "În anticamera şefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întilnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă"

În motivarea instanţei, se face referire şi la o discuţie a lui Duicu cu şeful IPJ, Constantin Ponea. "Inculpatul Duicu arată în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea  ca „Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs”. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu", se mai arată în încheierea instanţei.

Afirmaţia nr. 3. Ponta sugerează că ar fi fost ascultat la Palatul Victoria

Premierul a sugerat, luni seara, la postul de televiziune România TV, că i s-au pus microfoane în birou, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a şi decis să se mute la MApN. „De astăzi de dimineaţă începând mi-am mutat biroul. Mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Duşa (ministrul Apărării-n.r.), am un birou la Ministerul Apărării Naţionale, aia e unitate militară. Oricine intră, dacă veniţi la mine, fiind unitate militară, se înregistrează. Acolo (la Palatul Victoria-n.r.) era mai civil, aşa".

Fapte: Potrivit legislaţiei, interceptarea convorbirilor şi amplasarea de tehnică de ascultare în mediul ambiental se face doar în baza unui mandat aprobat de un judecător. În cazul Ducu, din referatul procurorilor şi din consemnările instanţei, înregistrările l-au privit doar pe şeful CJ Mehedinţi. Astfel că nu există niciun fel de date care să arate că în biroului lui Ponta ar fi existat tehnică de ascultare. Au fost interceptate doar convorbirile lui Adrian Duicu. 

REŢEAUA DUICU şi TRAFICUL DE INFLUENŢĂ făcut de la Palatul Victoria. Cele mai importante materiale apărute în gândul, în ordine cronologică:

 

Autor: Biro ATTILA, Clarice DINU