Comisia de la Ministerul Educaţiei care A ALBIT dosarele de plagiat ale lui Ponta şi Oprea A FOST REVOCATĂ

Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei care „a albit” dosarele de plagiat ale lui Ponta şi Oprea a fost revocat. Instituţia nu se va mai ocupa de diplomele de doctorat.

Comisia de la Ministerul Educaţiei care A ALBIT dosarele de plagiat ale lui Ponta şi Oprea A FOST REVOCATĂ

"Am decis să revoc Consiliul Naţional de Etică. Azi voi semna ordinul în acest sens", a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, într-o conferinţă de presă la Guvern.

El a precizat că legislaţia în cazul doctoratelor va fi modificată, sugerând că Universităţile care au acordat titlurile doctorale vor fi cele în măsură să le şi retragă, pentru că acolo se face cercetarea şi acolo sunt specialiştii.

"Am în vedere crearea în cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul în România. Mă voi întâlni la sfârşitul acestei săptămâni cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi în cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Române şi ulterior voi reveni cu detalii", a spus Adrian Curaj.

 Curaj a precizat că noua legislaţie ar urma să intre în vigoare din luna ianuarie, după consultări cu specialiştii. El a evitat să răspundă dacă se va întâmpla ceva cu acuzaţiile de plagiat aduse lui Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, sau cu solicitarea Universităţii Bucureşti privind retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, repetând doar că din ianuarie va exista o nouă legislaţie în acest sens.

Universitatea Bucureşti a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul privind plagiatul tezei de doctorat a fostului prim-ministru Victor Ponta, solicitând ministrului Adrian Curaj să îi retragă acestuia titlul de doctor, conform rectorului Mircea Dumitru. Ministrul Curaj declarase anterior că are nevoie de această solicitare, deşi Universitatea făcuse şi în trecut acest lucru, iar dosarul respectiv a mai fost trimis la minister. 

Consiliul Naţional de Etică - verdict de neplagiat pe baza expertizei avocatului lui Năstase

În timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, CNE s-a pronunţat, pe 19 iulie 2012, absolvindu-l de orice vină pe premier, susţinând că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Raportul final al Consiliului Naţional de Etică (CNE) a fost întocmit după analizarea evaluării realizate de experţii desemnaţi special pentru acest caz. Printre aceştia s-a aflat şi Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Adrian Năstase, coordonatorul lucrării de doctorat al lui Ponta. 

"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului şi al conducătorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activităţile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene şi 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării", se arata în raportul întocmit de trei experţi în ştiinţe juridice, desemnaţi special pentru acest caz.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost susţinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti în data de 1.04.2003, în prezenţa unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna şi alţi specialişti de renume care au apreciat valoarea lucrării", se mai menţionează în evaluarea experţilor, care a stat la baza raportului final al CNE.

De precizat este faptul că, după venirea PSD la guvernare în contextul scandalului de plagiat al lui Ioan Mang, componenţa CNE a fost schimbată, în noua formulă, care s-a pronunţat şi pe plagiatul lui Ponta, regăsindu-se oameni apropiaţi noii puteri. 

Universitatea Bucureşti: Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini

O zi mai târziu, pe 20 iulie 2012, un alt verdict, cel al Comisiei de Etică (CE) al Universităţii din Bucureşti, a fost radical: Victor Ponta a plagiat. Comisia a constat că o treime din lucrare este copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta, a susţinut CE, au fost de multe ori "copierea de fragmente din alte lucrări şi în succesiunea în care ele curg în lucrările originale", ori «tehnica montajului», adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte.

"Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic", se arăta în hotărârea CE.

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", a declarat şeful Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Cum „l-a spălat CNE” şi pe Gabriel Oprea

În luna iulie  2015, Consiliul Naţional de Etică a adoptat o hotărâre prin care a arătat că suspiciunile de plagiat în cazul  tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu se susţin. „În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat”, arată  Consiliul Naţional de Etică, după cum gândul a scris aici. 

Cu câteva zile înainte, se autosesizase şi Comisia de Etică de la Universitatea din Bucureşti. Preşedintele acesteia, profesorul Marian Popescu a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea şi a ajuns la o concluzie tranşantă, în nume personal deocamdată: Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar şi de alte forme de malpraxis academic privind acurateţea, veridicitatea, corectitudinea citării şi atribuirii surselor”, a spus Marian Popescu, după cum gândul a relatat pe larg.  Profesorul a transmis şi o scrisoare deschisă  Consiliului Naţional de Etică.

Autor: Clarice DINU