1. PLAGIATORII

  În ultimii ani, în spaţiul public au ajuns dovezi incontestabile care arată că politicieni cu un cuvânt greu de spus în România, în frunte cu premierul Victor Ponta, şi-au plagiat lucrările de doctorat sau masterat. Deşi cazurile au creat vâlvă, iar rectorii universităţilor şi lumea academică au condamnat plagiatul, fraudele academice au rămas fără urmări. Acum, Consiliul Naţional de Etică, organismul care a albit dosarele de plagiat ale politicienilor, a fost revocat.

  Cel mai răsunător caz de plagiat a fost cel al lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. Cu o teză copiată de la alţii în proporţie de mai mult de o treime, premierul s-a apărat mereu, spunând că lucrarea sa nu este plagiată, în ciuda analizelor pe text făcute de Gândul şi de alte instituţii de presă, care arătau că e vorba de un plagiat. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, instituţia academică ce i-a acordat titlul de doctor, a ajuns la concluzia că este vorba de un plagiat grosolan, însă o comisie numită politic şi care are arogat prin lege dreptul exclusiv de a decide asupra corectitudinii lucrărilor ştiinţifice ale demnitarilor a stabilit că Ponta şi lucrarea sa sunt curate. A urmat baronul PSD Adrian Duicu, cel care este acuzat că îşi trafica influenţa chiar din cabinetul primului-ministru Ponta. Gândul a descoperit şi a demonstrat în exclusivitate că Doctorul în ştiinţe militare Adrian Duicu şi-a obţinut titlul academic cu o lucrare copiată grosolan, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Recent, vicepremierul Gabriel Oprea a fost şi el prins cu o lucrare de doctorat suspectă de plagiat. Mai grav, Oprea este el însuşi coordonator de doctorate, iar sub aripa sa au devenit doctori oameni politici sau din justiţie, cu lucrări la fel de incorecte academic, suspecte şi ele de plagiat. Ultimul pe listă a intrat noul ministru de interne, Petre Tobă, suspect şi el de plagiat. Iniţiativa Gândul din 2014, de a face publice toate cele 33.000 de doctorate din România, pentru a înlătura suspiciunile de plagiat, a fost primită cu braţele deschise de lumea academică, rectorii unor prestigioase universităţi şi o parte a comunităţii cercetătorilor declarându-se de acord. Un an mai târziu, nimic nu s-a schimbat. Demnitarii acuzaţi de plagiat au rămas cu titlurile de doctor, protejaţi de Consiliu Naţionall de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei.

 2. Comisia de la Ministerul Educaţiei care A ALBIT dosarele de plagiat ale lui Ponta şi Oprea A FOST REVOCATĂ

  Publicat la: 3 dec 2015

  Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei care „a albit” dosarele de plagiat ale lui Ponta şi Oprea a fost revocat. Instituţia nu se va mai ocupa de diplomele de doctorat.
  1
 3. Ministrul de Interne Petre Tobă şi-ar fi PLAGIAT teza de doctorat

  Publicat la: 26 nov 2015

  Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari suspectaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care scrie că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări
  2
 4. Cum „S-A REZOLVAT” dosarul de plagiat al lui Victor Ponta

  Publicat la: 17 mar 2014

  Au trecut aproape doi ani de la prezentarea dovezilor de plagiat a lui Victor Ponta în teza de doctorat, însă premierul îşi păstrează titlul, dosarul său fiind „albit”, în ciuda verdictelor clare date de „instanţele” academice.
  3
 5. Plagiatul prim-ministrului „doctor” Victor Ponta. Analiza pe text

  Publicat la: 20 iun 2012

  Gândul a făcut o analiză comparativă între teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta şi a cărţilor din care a fost acuzat că a plagiat, găsind diferenţe minore între lucrări. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti avea să constate oficial că premierul a copiat peste o treime din lucrarea de doctorat, 115 pagini din 297. „Este un plagiat fără cuvinte, fără idei, prin traducerea şi preluarea judecăţilor de valoare”, a constatat Comisia Universităţii Bucureşti.
  4
 6. Plagiatul generalului Oprea. „Zeci de pagini, copiate integral”

  Publicat la: 4 sep 2015

  Vicepremierul Gabriel Oprea şi-a copiat mare parte din teza de doctorat din alte surse, fără să citeze corect academic. Mai grav, Oprea este el însuşi conducător de doctorate, adunând sub aripa sa mai multe personaje din justiţie şi politică, care au devenit doctori sub coordonarea sa. Şi tezele acestora, ca şi cea a maestrului coordonator, prezintă suspiciuni majore de plagiat, a arătat presa.
  5
 7. Şeful Comisiei de Etică trimite Consiliului care „l-a spălat” pe Gabriel Oprea DOVADA PLAGIATULUI

  Publicat la: 7 sep 2015

  La câteva zile după ce a declarat pentru gândul că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este copiată, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti, Marian Popescu, a transmis, printr-o scrisoare deschisă, Consiliului Naţional de Etică(CNE), organism al Ministerului Educaţiei, care „l-a spălat” pe Gabriel Oprea, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului.
  6
 8. Doctorul în ştiinţe militare Adrian Duicu, un plagiat descoperit de Gândul

  Publicat la: 18 iun 2014

  Fostul baron PSD de Mehedinţi Adrian Duicu, arestat preventiv şi trimis în judecată pentru un caz de trafic de influenţă cu ramificaţii care au dus până la cabinetul prim-ministrului Victor Ponta, are şi el doctorat. Plagiat în mare măsură, aşa cum a descoperit Gândul, după ce a consultat teza acestuia de doctorat de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
  7
 9. Unul dintre primii doctori autentici ai României, Solomon Marcus: Răul cel mai larg răspândit nu e plagiatul

  Publicat la: 10 sep 2015

  Academicianul Solomon Marcus este unul dintre primii “doctori” autentici ai României, pe vremea sa existând câteva zeci de doctorate în toată ţara. El consideră că marea problemă a lumii academice din România nu este plagiatul, ci compilaţia. Faptul că sunt trecute drept lucrări de cercetare nişte însăilări de idei ale altora. Solomon Marcus a catalogat de asemenea iniţiativa lui Andrei Pleşu de “depunere a doctoratelor” drept o glumă.
  8
 10. România-i DOCTORAT, cine oare a PLAGIAT?

  Publicat la: 19 iun 2014

  În 2014, iniţiativa Gândul de a cere universităţilor din România să publice lucrările de doctorat din ultimii 25 de ani, pentru ca publicul şi oricine ar dori să poată avea acces la ele, implicit pentru a dovedi dacă acestea sunt originale sau copiate, s-a bucurat de mare susţinere în contextul plagiatelor dovedite ale lui Victor Ponta şi Adrian Duicu. Totuşi, până în ziua de azi, lumea academică a rămas cu porţile închise, protejându-şi în continuare impostorii.
  9
 11. Rectorii de la Universitatea Bucureşti, Medicină şi ASE au susţinut iniţiativa Gândul anti-plagiat

  Publicat la: 24 iun 2014

  Rectorii unora dintre cele mai prestigioase universităţi din România s-au declarat de acord cu iniţiativa Gândul de publicare a celor 33.000 de doctorate, ca măsură de transparentizare şi de înlăturare a suspiciunilor de plagiat. Ministerul Educaţiei a ţinut să ne reamintească faptul că “se lucrează” la un software antiplagiat. Până în ziua de azi, toate aceste angajamente ale lumii academice au rămas vorbe în vânt. Doctoratele sunt ţinute în continuare departe de ochii publicului, în bibliotecile greu accesibile ale fiecărei facultăţi, iar softul anti-plagiat al Ministerul Educaţiei nu există.
  10
 12. Secretara de stat Ştefania Duminică şi-a copiat masteratul

  Publicat la: 21 feb 2014

  În 2014, era descoperit un alt caz de plagiat în lumea politică. Secretarul de stat Ştefania Duminică, de la Ministerul Educaţiei, şi-a copiat teza de masterat. Ea şi-a dat demisia câteva zile mai târziu, fără să aibă vreo reacţie publică faţă de acuzaţiile aduse.
  11