1. #COLECTIV

  În urmă cu patru săptămâni, 27 de tineri mureau în flăcările care au cuprins Clubul Colectiv din Bucureşti. Alţi 33 au pierdut lupta în următoarele săptămâni. Erau 60 de tineri frumoşi, plini de vise şi speranţă, care au sfârşit dramatic într-o tragedie care avea să schimbe România.

  În urmă cu patru săptămâni, 27 de tineri mureau în flăcările care au cuprins Clubul Colectiv din Bucureşti. Alţi 33 au pierdut lupta în următoarele săptămâni. Erau 60 de tineri frumoşi, plini de vise şi speranţă, care au sfârşit dramatic într-o tragedie care avea să schimbe România.

  Într-o lună cât s-a scurs de la tragedia din Colectiv, un guvern a picat, iar iţele unei reţele de corupţie criminală ies pe zi ce trece la iveală.

  La fel, ni s-a arătat un sistem de sănătate incapabil să facă faţă unei provocări de asemenea amploare, în ciuda eforturilor supraomeneşti ale medicilor. Gândul a atras atenţia, imediat după tragedie, asupra riscurilor, solicitând public autorităţilor să ceară ajutor internaţional până nu e prea târziu. Pentru unii dintre răniţi însă acesta a venit prea târziu. Bilanţul tragediei din Colectiv este astăzi de 60 de morţi.

  Gândul vă propune un dosar al tragediei care a schimbat România.

 2. Suntem mai puţini cu 60

  Publicat la: 28 nov 2015

  În urmă cu patru săptămâni, 27 de tineri mureau în flăcările care au cuprins Clubul Colectiv din Bucureşti. Alţi 33 au pierdut lupta în următoarele săptămâni. Erau 60 de tineri frumoşi, plini de vise şi speranţă, care au sfârşit dramatic într-o tragedie care avea să schimbe România.
  1
 3. Cum am scăpat din INFERNUL de la COLECTIV. „Călcam unii peste alţii. Oamenii au murit ASFIXIAŢI. Pompierii au venit târziu, după 20 de minute”

  Publicat la: 31 oct 2015

  nfernul a avut azi noapte un alt nume: Colectiv. În câteva secunde, clubul din centrul Bucureştiului s-a transformat într-o capcană mortală pentru 27 de oameni care au ars de vii sau s-au asfixiat după ce ceea ce se voia un simplu foc de artificii de încheiere a concertului trupei Goodbye to Gravity a dezlănţuit iadul în localul în care se aflau aproape 350 de oameni.
  2
 4. ''Cred că iertarea va veni uşor-uşor, dar nu trebuie sa uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta''

  Publicat la: 12 nov 2015

  Trei pacienţi de la Spitalul Bagdasar, care au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, dar s-au recuperat şi se află în stare bună, au vorbit cu presa la aproape două săptămâni de la tragedie.
  3
 5. „Adi Despot, rănit şi plin de negreală, a început să urle la mine să las camera şi să car oameni”

  Publicat la: 1 nov 2015

  Un tânăr cameraman care a ajuns la Club Colectiv după izbucnirea incendiului a povestit cum Adi Despot, solistul trupei Viţa de Vie, era în mijlocul oamenilor, încercând să ajute deşi era rănit, şi că a început să ţipe la el să lase camera şi să care oameni.
  4
 6. Procurorii au văzut imaginile de pe camerele de supraveghere. Filmul tragediei din club Colectiv

  Publicat la: 3 nov 2015

  Procurorii Parchetului General arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei patroni ai clubului Colectiv, ce au surprins camerele de supraveghere din interiorul clubului, în noaptea tragediei. Artificiile de pe scena unde cânta Goodbye to Gravity s-au aprins, pentru a doua oară, la ora 22.32 şi au ars 16 secunde. Atunci a luat totul foc. Un minut şi o secundă mai târziu, tavanul şi interiorul clubului era arse în întregime.
  5
 7. O întrebare la care ministrul Sănătăţii trebuie să răspundă. 30 AU MURIT, CE ŞANSE LA VIAŢĂ AU CEI 90 DE RĂNIŢI ÎN STARE CRITICĂ?

  Publicat la: 1 nov 2015

  30 de tineri au murit, alţi 146 se zbat între viaţă şi moarte pe patul de spital. Pentru 90 dintre ei este o luptă contracronometru, iar fiecare secundă care trece se scurge, rareori în favoarea lor. În doar 24 de ore numărul victimelor în stare critică după incendiul din Clubul Colectiv aproape că s-a triplat.
  6
 8. DE CE NU A CERUT ROMÂNIA AJUTOR INTERNAŢIONAL CÂT NU ERA PREA TÂRZIU? CINE RĂSPUNDE?

  Publicat la: 7 nov 2015

  Numărul morţilor în tragedia din Colectiv a ajuns la 43
  7
 9. Alianţa Medicilor acuză autorităţile de muşamalizare: „Noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată”

  Publicat la: 9 nov 2015

  „Alianţa Medicilor pentru modernizarea sistemului medical”, o organizaţie de medici din toată România, înfiinţată pe Facebook, dar condusă de 4 medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi de la Institutul Oncologic din Bucureşti, acuză autorităţile că au gestionat prost criza răniţilor din Colectiv şi că liderii au încercat doar să dea bine în faţa camerelor de filmat.
  8
 10. ULTIMELE fotografii realizate în clubul Colectiv, înainte de producerea tragediei

  Publicat la: 18 nov 2015

  La aproape trei săptămâni după tragedia din Colectiv, pe internet au apărut mai multe fotografii realizate în club, cu doar câteva minute înaintea declanşării infernului.
  9
 11. Tragedia care a schimbat România. Cine şi unde a greşit în criza de la Colectiv?

  Publicat la: 13 nov 2015

  Raed Arafat a povestit cum a fost gestionată criza de la Colectiv.
  10
 12. Cum a trăit un medic de la Urgenţe tragedia din Colectiv. „Avem nevoie de adevăr"

  Publicat la: 31 oct 2015

  Un medic de gardă de la Spitalul Universitar de Urgenţă scrie că tinerii răniţi în incendiul din club ajunşi vineri noapte la unitatea medicală aveau răni grave şi spune că respiră încă fumul adus o dată cu ei. "Nicio pedeapsă nu-i poate întoarce pe cei care au plecat. Dar avem nevoie de adevăr".
  11
 13. Concluziile legiştilor: ce s-a descoperit în sângele tuturor celor 26 de morţi din noaptea tragediei din Colectiv

  Publicat la: 9 nov 2015

  Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetraţiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.
  12
 14. DOSARUL COLECTIV. Şefii ISU Bucureşti, audiaţi la DNA. DOCUMENTUL care a schimbat cursul anchetei

  Publicat la: 25 nov 2015

  Şefii ISU Bucureşti-Ilfov, care au fost suspendaţi din funcţii la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, au fost audiaţi, la DNA, după ce la dosar a fost depus un fax al companiei Emagic, trimis cu o lună înainte de tragedia din Colectiv, în care aceasta informa ISU de organizarea în Colectiv a unui festival de muzică la care urmau să participe 2.000 de persoane.
  13
 15. Unul dintre angajaţii ISU arestaţi ştia de lipsa avizului de securitate la incendiu la Colectiv. Stenogramele, făcute publice de DNA

  Publicat la: 10 nov 2015

  Unul dintre angajaţii ISU arestaţi ştia de lipsa avizului de securitate la incendiu la Colectiv. Stenogramele, făcute publice de DNA
  14
 16. Patriarhul se roagă în Mercedes. De ce nu a oprit coloana oficială la Colectiv

  Publicat la: 3 nov 2015

  Am fost la Colectiv. Azi. Era linişte... linişte şi miros de lumânări. Zeci de mii de candele ardeau pe caldarâm, parcă luminând calea tinerilor care-au plecat vineri seară dintre noi. În câteva minute locul s-a umplut cu oameni de toate vârstele, uniţi de regrete şi întristare... uniţi de o tragedie.
  15
 17. „18.000 de biserici, 425 de spitale, şi stăm şi ne uităm la fraţii noştri cum mor pe trotuare”. În marş pentru Colectiv

  Publicat la: 1 nov 2015

  „Vrem spitale, nu catedrale”. Este doar unul dintre mesajele afişate duminică de oamenii care au mărşăluit în tăcere pe străzile din centrul Bucureştiului. Peste flori şi lumânări, domneşte liniştea asurzitoare a indignării. În urma celor 30 rămâne o realitate care-ţi îngheaţă sângele-n vene: o ţară în care numărul spitalelor este mult depăşit de cel al bisericilor şi catedralelor, o Românie în care se ridică mall după mall şi din care pleacă anual mii de medici. Pentru un salariu mai bun, pentru condiţii umane, pentru demnitate. O ţară în care unii încă preferă să se roage în loc să doneze sânge, în care oamenii aruncă vina în spatele mortului pentru că s-a nimerit ca o tragedie să aibă loc în seara de Halloween, la concertul unei trupe care cânta melodia The Day We Die.
  16
 18. Patriarhul Daniel, reacţie nervoasă după tragedia din Colectiv: Să vină lumea la biserică, nu la club

  Publicat la: 3 nov 2015

  Patriarhul Daniel a participat marţi la slujba de înmormântare a femeii de serviciu care se afla la muncă în clubul Colectiv în seara tragediei. La finalul slujbei, Preafericitul a avut o reacţie nervoasă din cauza întrebărilor jurnaliştilor, cărora le-a reproşat o „atitudine ostilă” faţă de Biserică.
  17
 19. „Ce faceţi?” Trupa TAXI a lansat o melodie în memoria victimelor tragediei din Colectiv

  Publicat la: 3 nov 2015

  Trupa Taxi a lansat, luni, melodia "Ce faceţi?", în memoria victimelor incendiului izbucnit, vineri, în clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia au murit 31 de persoane.
  18
 20. ''ZIUA ÎN CARE VOM MURI''. Care este adevăratul mesaj al primei piese de pe albumul Goodbye to Gravity

  Publicat la: 2 nov 2015

  La scurt timp după producerea tragediei din clubul Colectiv, foarte multă lume a făcut o legătură între incendiu şi numele celei mai promovate piese de pe noul album Goodbye to Gravity, ''The Day We Die'' (Ziua în care vom muri).
  19
 21. „Mi-e dor de tine”. Omagiu emoţionant adus de Loredana şi Gabriel Cotabiţă victimelor din Colectiv

  Publicat la: 8 nov 2015

  Loredana a adus un omagiu emoţionant victimelor din Colectiv. Alături de Gabriel Cotabiţă, Loredana a cântat piesa „Mi-e dor de tine” în concertul susţinut sâmbătă seară, în timp ce pe un ecran imens se derulau imagini cu tinerii care au murit în urma incendiului din Club Colectiv.
  20
 22. Cât de aglomerat era clubul cu câteva momente înaintea tragediei

  Publicat la: 7 nov 2015

  Alte trei filmări din noapte tragediei din Club Colectiv au fost publicate pe youtube.
  21
 23. SALVEAZĂ VIAŢA #COLECTIV. Tragedia care a schimbat România. Ei sunt cei pe care STRADA NU TREBUIE SĂ-I UITE

  Publicat la: 6 nov 2015

  La o săptămână, de la tragedia din Colectiv, rămân însă întrebări pe care strada nu le pune, însă de care depinde viaţa celor răniţi şi nu numai. Este capabil să gestioneze această criză fără precedent? Dincolo de eforturile supraomeneşti ale personalului medical şi de lupta organismului fiecăruia dintre răniţi, există tratamente de ultimă generaţie care să le crească şansele la viaţă?
  22
 24. VIAŢĂ PENTRU COLECTIV. Ei şi-au lăsat părinţii să strige după ajutor

  Publicat la: 1 nov 2015

  În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din Capitală şi-au pierdut viaţa 29 de oameni, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi. În prezent 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucureşti.
  23
 25. Cum a mobilizat un tânăr român medicii din Norvegia şi Finlanda pentru răniţii de la Colectiv

  Publicat la: 10 nov 2015

  Românul Pavel Popescu, plecat din Timişoara în Oslo, Norvegia, de peste 3 ani, a reuşit în doar două zile să dea alerta medicală în Norvegia şi Finlanda, pentru a mobiliza ajutor pentru răniţii de la clubul Colectiv, înainte ca autorităţile române să facă vreun demers sau să obţină vreun rezultat în aceste ţări.
  24
 26. GÂNDUL MEU. „Mamă, am ajuns acasă”

  Publicat la: 1 nov 2015

  Atât aşteptau să audă vineri seara părinţii noştri, părinţi tăi, cei care simţeau că sufletul li se sparge în bucăţi cu fiecare apel ratat, cu fiecare mesaj la care nu primeau răspuns. De câte ori ai auzit „ai grijă, anunţă-mă când ajungi acasă”?
  25